Consults

Benieuwd naar wat ik voor jou kan doen? Hieronder zie je wat ik aanbied en hoe ik werk.

intake consult

Je eerste keer bij mij? Dan is de intake je eerste stap. Jij mag kiezen: we meeten face-to-face in Vlissingen of een online consult.

Kosten: 65 euro | Duur: 60 minuten

vervolgconsult

Je intake gehad en graag een vervolg consult (of meerdere)? Jij mag kiezen: we meeten face-to-face in Vlissingen of een online consult.

Kosten: 45 euro | Duur: 45 minuten


Stappenplan

1.

Vragen & dagboek

Vòòr het intake consult vul je een uitgebreide vragenlijst in en houd je een voedingsdagboek bij. Heb je bloed of ontlasting laten checken? Neem je testresultaten dan mee.

2.

Intake consult

We bespreken hierin uitgebreid jouw anamnese en ik stel een begeleidingsplan op. Daar ga je mee aan de slag en dan zien we elkaar na 4 tot 6 weken terug.

3.

Vervolg consult(s)

Na 4 tot 6 weken hebben we een vervolgconsult om de voortgang te bespreken en maken we de balans op. Dit kunnen we herhalen zolang als nodig is.

4.

Optimale balans

Zodra jij er klaar voor bent en jouw lijf optimaal in balans is, ga je weer je eigen weg. Je kunt altijd weer aankloppen als je hulp nodig hebt.


Aangesloten bij CAT

Ik ben orthomoleculair therapeut en voedingsdeskundige en in die hoedanigheid – als alternatief therapeut – erkend door en aangesloten bij beroepsvereniging CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten).

Mijn BO nummer is: 112002023-10-29


Wat doet een orthomoleculair therapeut?

We bestaan allemaal uit cellen. En oké, een heleboel water. Deze cellen hebben heel wat stofjes nodig om goed hun werk te doen. Deze noemen we voedingsstoffen en bestaan uit vitaminen, mineralen, aminozuren en meer.

Voor je gezondheid is het belangrijk is als deze cellen goed functioneren. Zijn er gezondheidsklachten, dan heeft dit vaak (deels) te maken met het disfunctioneren van bepaalde cellen. Door te weinig voedingsstoffen bijvoorbeeld. Stel je lichaam voor als een geoliede machine. Om het goed te laten werken, moet je de juiste brandstof erin stoppen. Dat is waar orthomoleculaire voeding om de hoek komt kijken. 

Als orthomoleculair therapeut ga ik uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Oftewel, door het lichaam op de juiste manier te ondersteunen in voeding, beweging, ontspanning en het eventueel aanvullen van voedingsstoffen, help je het lichaam klachten te voorkomen en op te lossen.

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”

Hippocrates
Kijkende naar je lichaam als geheel, zoek ik met jou een holistische aanpak om jouw optimale balans te vinden, meer energie te krijgen, je immuunsysteem te versterken en gezondheidsproblemen te voorkomen. Dit doe ik vanuit de pijlers voeding en suppletie, maar ook beweging, ontspanning en mindset.

Het woord dieet is op de orthomoleculaire voeding niet van toepassing. Ik richt me op het veranderen van het voedingspatroon, een omslag in jouw denken en eten om je lichaam op te bouwen en goed te onderhouden.

Kortom, wil je verder kijken en je lichaam écht ondersteunen, laten we dan samen op onderzoek uit gaan. Door jouw gezondheid vanuit de orthomoleculaire bril te bekijken en samen met je te werken aan je voedingspatronen en -gewoonten pak je het beste van twee werelden. Want een gezond lijf en een gezonde mindset werken het beste samen!

Geschiedenisles

Ruim 2300 jaar geleden wist de Griekse grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates het al: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond en moleculair betekent: de moleculen betreffende. Samen betekent het dus ´de juiste moleculen´. We worstelen tegenwoordig met gevolgen van verkeerde voeding.

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v Chr) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding en hanteert Maimonides (1135-1204) de stelling dat: ‘geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. 

In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer gebreksziekten ontdekt die genezen konden worden door het toedienen van vitamines. Een voorbeeld is scheurbuik dat te voorkomen en te genezen bleek met vitamine C. Dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebreksziekten wordt steeds duidelijker vanaf ongeveer 1960. Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en diabetes type2.

Orthomoleculaire behandelwijzen dateren uit de jaren 50. De psychiaters Abram Hoffer en Humphry Osmond behandelden hun schizofrene patiënten met hoge doses nicotinezuur en vitamine C. Hoge doses van genoemde vitamines zouden de 'biochemische reacties' weer de goede kant op moeten richten, een therapievorm die vanwege de hoge doseringen vitamines al snel "megavitaminetherapie" werd genoemd. In 1968 introduceerde Linus Pauling, geïnspireerd door het werk van Hoffer en Osmond, de term "orthomoleculair" in het tijdschrift Science. 

Deze wetenschap raakte op de achtergrond toen, vanaf ongeveer 1850, de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en na de tweede wereldoorlog antibiotica als middel tegen infectieziekten ontwikkeld werd. Naast deze behandelmethoden werd de invloed van voeding ineens als ondergeschikt ervaren. Dit maakt ook het verschil tussen reguliere gezondheidszorg en complementaire gezondheidszorg, waar orthomoleculaire voeding onder valt. Bij de reguliere gezondheidszorg wordt vaak gekozen voor een oplossing in de vorm van medicijnen of een andere vorm van symptoombestrijding. 

Als orthomoleculair therapeut kijk je nét even wat verder en probeer je echt tot de kern van een klacht te komen. Dus niet alleen symptomen verlichten, maar ook daadwerkelijk de gezondheid verbeteren. Het één kan het ander juist goed versterken!

Onverhoopt toch ontevreden?

Mocht je onverhoopt toch een klacht hebben dan verneem ik dat graag persoonlijk van je. Je kunt contact met mij opnemen per e-mail om jouw klacht te bespreken zodat we samen kunnen bekijken wat een passende oplossing zou kunnen zijn.
Mochten we daar niet uitkomen dan kun je je wenden tot het GAT (Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten). Ik val als CAT-therapeut onder GAT-Wkkgz klachtrecht en GAT-tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT).